Header Ads

Pelajar universiti disaran jadi tukang cuci, ganti pekerja asing

Pelajar universiti disaran jadi tukang cuci, ganti pekerja asing

Dalam keadaan kos sara hidup semakin meningkat, pelajar universiti disaran untuk menjadi “floor engineer” atau tukang cuci untuk mecari pendapatan sampingan.
Cadangan itu disuarakan oleh pakar ekonomi, pensyarah kanan Fakulti Ekonomi dan Pengurusan Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Mohd Yusof Saari.
Cadangan itu juga menguntungkan kedua-dua pihak kerana universiti yang menghadapi pemotongan peruntukan kerajaan boleh mengoptimumkan kapasiti mahasiswa yang ingin mencari kerja sampingan.
Dari bagi pekerjaan pada warga asing, mahasiswa boleh cari wang tambahan
“Apa yang saya nampak sekarang, kalau dekat Universiti Putra Malaysia pagi-pagi, ibu-ibu dan bapak-bapak dari Indonesia selesai sahaja azan subuh di masjid, dia dekat luar cuci.

“Jadi, saya punya salah satu pendekatan gantikan mereka ini dengan mahasiswa. Mesti ada mahasiswa yang nak bekerja, ke anda tak nak bekerja?
“Kalau saya diberi peluang, saya pun nak kerja jadi ‘floor engineer’. Sihat pun sihat, naik 3 tingkat, turun ke bawah seronok juga,” katanya.

Ramai pelajar luar negara jadi tukang cuci

Tambahnya lagi, cadangan itu mampu mengurangkan pergantungan kepada pekerja asing dan pengaliran keluar wang ke negara lain.
“Daripada kita bagi kepada mereka, kita juga boleh jimat, kita upah mahasiswa buat. Kenapa tidak memikirkan perkara-perkara tersebut kepada pihak universiti.
“Sebenarnya, kalau tanya pensyarah-pensyarah (atau) sesiapa yang belajar di luar negara, universiti luar negara benarkan mereka bekerja ‘part time’.
“Banyak daripada mereka menjadi ‘floor engineer’ atau tukang cuci.” ujarnya lagi.
Tapi mesti yang berpendapat, ada ke pelajar yang nak jadi tukang cuci? Apa salahnya cari duit poket dengan jadi tukang cuci, bukannya kerja tu haram pun.

No comments